Postbus 43, 3840 AA Harderwijk | info@woonwijs-hw.nl
Postbus 295, 3850 AG Ermelo | info@degroenedraad-ermelo.nl

Gegevens huurders slecht afgeschermd

Bron: Vara Kassa Woensdag 16 november 2016
De privacy van mensen die woningen huren van woningcorporaties staat op de tocht omdat deze organisaties de klantgegevens onvoldoende afschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van advies- en accountantsbureau BDO.

Alarmerend
Het bureau nam de situatie bij 31 woningcorporaties onder de loep en noemt de bevindingen de daar uit voortkomen alarmerend. ,,Ze hebben hun informatiebeveiliging bij lange na niet op orde. Het overgrote deel heeft geen concreet beveiligingsbeleid en heeft niet de juiste kennis in huis van bestaande en naderende privacywetgeving. Daarmee lopen woningcorporaties niet alleen achter bij andere (semi)publieke sectoren, maar zetten ze ook de privacy van huurders op het spel.”

Gezin en gezondheid
BDO raadt de corporaties aan met spoed werk te maken van het afschermen van de dossiers omdat de gegevens die daarin worden opgenomen, door wet- en regelgeving, steeds gevoeliger worden. ,,Daar waar de naam, het adres en betalingsgegevens van huurders vroeger volstonden, hebben corporaties sinds 2011 bijvoorbeeld ook hun inkomensgegevens en het burgerservicenummer nodig. Vaak staan ook extra zaken zoals de gezinssamenstelling, (delen van) medische dossiers en een eventueel strafblad geregistreerd.”

Evalueren
Het bureau beveelt de organisaties onder meer aan de dataveiligheid intern meer en beter te evalueren.

Wij zullen UWOON vragen of onze gegevens als huurder voldoende zijn afgeschermd. We komen hierop terug.